Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Een aankoopmakelaar weet exact hoe een woningkoop verloopt. Deze makelaar ondersteunt en helpt u tijdens het aankoopproces. U mag hulp verwachten tijdens de bezichtigingen, de onderhandelingen tot de uiteindelijke aankoop. Wij begrijpen dat een woning kopen geen dagelijkse bezigheid voor u is. Onze makelaars uit de regio van Tilburg staan voor u klaar.

Een aankoopmakelaar is niet wettelijk verplicht

Het is niet wettelijk verplicht om samen te werken met een aankoopmakelaar. U besluit zelf of u wel of niet de hulp in wilt schakelen van onze professionele makelaars. Wij raden u wel aan om met een aankoopmakelaar te werken. Wij leggen hieronder uit welke voordelen een aankoopmakelaar biedt;

  • De zoektocht, de onderhandelingen en de uiteindelijke officiële koop brengen veel werkzaamheden met zich mee. Het kost u veel tijd. Werkt u samen met een aankoopmakelaar? Dan verricht deze makelaar veel werkzaamheden voor u.
  • Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt uitstekend en weet direct wanneer er een woning op de markt komt. Onze professionele makelaars weten daardoor snel of er een interessante woning voor u te koop staat.
  • Bij aankoop van een woning komt veel papierwerk kijken. Dit zijn officiële documenten en onze aankoopmakelaars weten precies welke zaken er in de documenten moet staan. U hoeft hier niet meer naar om te kijken.
  • Een aankoopmakelaar is onafhankelijk en professioneel. Onze makelaars zijn niet emotioneel betrokken bij een woning en zullen u betrouwbaar advies geven.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op. Gebreken die u misschien zelf niet ziet.
  • Een aankoopmakelaar weet hoe er onderhandeld moet worden.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar vraagt een vergoeding voor de geleverde diensten. Makelaarscourtage worden ook wel makelaarskosten genoemd. Wij bieden u de mogelijkheid om vrijblijvende offertes aan te vragen. Deze offertes geven u een goed beeld van het bedrag dat u aan de aankoopmakelaar dient te betalen. Om u nu alvast een idee te geven, leggen wij hieronder meerdere tarief mogelijkheden uit;

  • Vast tarief; samen met de makelaar bespreekt u vooraf voor welk tarief de werkzaamheden worden uitgevoerd.
  • Percentage van de aankoopsom; bij dit tarief weet u achteraf welk bedrag u verschuldigd bent aan de makelaar. U betaalt een percentage, veelal 1,5%, van het aankoopbedrag.
  • Prestatietarief; naast een vast tarief en een percentage van de aankoopsom is het ook mogelijk om de aankoopmakelaar te betalen op basis van prestatie. Is het uiteindelijke aankoopbedrag lager dan de oorspronkelijke vraagprijs? Dan betaalt u de aankoopmakelaar over het verschil tussen het overeengekomen bedrag en de originele vraagprijs. Meestal is dit 5%.

Het is goed om te weten dat makelaarskosten niet aftrekbaar zijn en ook geen onderdeel zijn van de kosten koper. Let wel, de bedragen die u kwijt bent met betrekking tot het taxatierapport en de notariskosten zijn wel aftrekbaar.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaars in Tilburg?